schoenen

Wat hebben wij als fietsliefhebbers nu te maken met schoenen? Dit is toch primair een onderwerp voor de echte wandelfanaten? Toch is dit niet helemaal waar,want ook voor ons fietsvolkje kan de fietsschoen belangrijk zijn. Natuurlijk niet belangrijk voor een tochtje van een paar kilometer, maar voor extreem lange tochten wordt ook dit te dragen schoeisel belangrijk. Alleen stellen de afzonderlijke doelgroepen wandelen en fietsen, specifieke eisen aan het te dragen schoeisel. Doordat deze eigenschappen totaal verschillend zijn, kan een schoen dus eigenlijk alleen maar geschikt zijn voor een doel. Willen we een fietsschoen aanschaffen dan zal het dus een compromis-schoen moeten worden.

Als fietsschoen willen we een zeer harde onbuigbare zool. Als loopschoen willen we een stevige maar buigzame zool. U ziet het al, haast niet te combineren eigenschappen of toch? Als we nu de hiel of hak van de schoen en de neus of voorkant gaan afronden dan wordt deze natuurlijk harde zoolschoen al wat acceptabeler als loopschoen. De zool ter plaatse van de voorvoet moet echter zeer vormvast zijn om bij lange fietstochten, geen vermoeidheidsklachten te krijgen.

De fiets/loopschoen wordt nog geschikter voor het fietsgebruik, als er gebruik gemaakt wordt van een z.g. clicksysteem. Deze schoenen zijn nu voorzien van inwendig aangebrachte plaatjes, die corresponderen met de clickpedalen. Look en SPD systemen zijn hier het meest voorkomend. We clikken nu de schoen rechtstandig in dit speciale pedaal en de schoen zit vrij stevig verankerd. Om los te komen van deze,toch wel stabiele connectie, kan men de schoen,met de achterkant naar buiten bewegen om los te clikken. Ook hier zijn weer vele uitvoeringsvormen mogelijk, bijv. SPD-sandalen voor gebruik bij extreem warme omstandigheden of speciale schoenen voor het indoor fietsen het z.g. spinnen.

Ook voor mountainbikers zijn er speciale schoenen, met een systeem voorzien van grotere sleuven en/of gaten voor een betere vuilafvoer. In het algemeen kan men stellen, dat hoe duurder de fietsschoen, hoe harder de zool moet zijn. Bij zeer professioneel gebruik, komt men zelfs carbonconstructies tegen waarbij de voet centraal staat. Nu wordt de schoen tijdens de productie vacuüm gezogen voor een perfecte pasvorm. Dit geldt natuurlijk alleen voor het leveren van langdurige topprestaties. De meeste recreatiefietsers, hebben het liefst losse pedalen, voorzien van zacht rubber,zodat de stand van de voet,gedurende de gehele fietstocht gevarieerd kan worden. Voorts bestaan er ook nog schoenen voor extreem koude omstandigheden,waarbij men de combinatie kan maken met losse overschoenen. Ook nu zien we weer dat de mogelijkheden legio zijn. Meestal zal het kostenplaatje bepalend zijn tot hoever men wil gaan.

Ik wens U veel fietsplezier