Computers

Wat vroeger niet te meten was, is met de huidige techniek veelal wel te meten en vaak nu ook te registreren. De enige wens die men vroeger had was het meten van de afgelegde weg, als men een eindje gefietst had. Dit kon men vrij eenvoudig meten met behulp van een zogenaamde spakenteller. Hiervoor had men een spaakklemmetje nodig, dat tegen een tandradje aankwam. Hierdoor verdraaide dit tandradje en telde zo het aantal wielomwentelingen. Hierdoor kon men de afgelegde weg op een tellertje aflezen. Al snel kwam nu de wens naar voren om ook de snelheid te weten, waarmee gefietst werd. Hiervoor kwamen de fietstellers, die mechanisch werden aangedreven, door een wieltje tegen de band te plaatsen. Beide systemen kenden vele nadelen van o.a. slip in het mechanisme of zelfs spaakbreuk na b.v. verbuiging.

Al snel hierna kwamen de fietscomputers in de handel, die niet alleen veel nauwkeuriger werkten, maar ook veel meer mogelijkheden kenden. Was tot dan, de afgelegde weg en de snelheid zichtbaar op de teller, daar kwamen nu nog wat mogelijkheden bij. Naarmate de fietscomputer duurder werd, kreeg deze steeds meer mogelijkheden. Ik zal er U een paar noemen, buiten de reeds genoemde afstand en tijd, waarbij de vraag blijft bestaan of U alle mogelijkheden wilt benutten. Daar gaan we dan : de gemiddelde snelheid van de rit. Dan de hoogst gereden snelheid op dit traject. Voorts: de totale tijd van deze rit. Of de totale afstand die verreden is, na montage van de fietscomputer. Bij deze meerdere metingen gaat men al snel denken aan de professionele fietser of sportbeoefenaar. Of het aantal trapas omwentelingen per minuut (belangrijk na winterprogramma bijvoorbeeld).

Of hartslagmeting (kan voor bepaalde training van belang zijn) of het energieverbruik, tijdens de gehele rit (voor afvalprogramma) of GPS als plaatsbepaling bij routes in onbekend gebied. Tevens kan men opgeslagen gegevens later uitlezen in computerprogramma’s thuis. Ook heeft men nu de mogelijkheid om thuis al routes in te laden op de fietscomputer. Men heeft zelfs al de mogelijkheden om op een hometrainer de eigen verrichtingen zichtbaar te maken op een groot scherm. Nu kan men zelf een traject kiezen, waarbij berghellingen levensecht geprojecteerd worden, tijdens dit trappen op de hometrainer. Zelfs publiek kan zichtbaar gemaakt worden, en de zwaarte van het trappen op de pedalen, kan in overeenstemming gebracht worden met de beelden. Dit nu kan zo echt gemaakt worden, dat de verleiding bestaat, indien het slecht weer is, binnen zo’n fietsroute te rijden bij de warme kachel. De gespecialiseerde sportwinkels, kunnen U al deze mogelijkheden tonen. Feit blijft, dat de fietscomputer afgesteld dient te worden op Uw situatie. Hiervoor moet na het plaatsen van de batterijen, eerst de wielomtrek ingesteld worden. Tevens dient men een vaak magnetische ‘gever’ aan het wiel te monteren, zodat de computer de snelheid en de afstand kan berekenen. Momenteel werkt men al met draadloze verbindingen tussen wielgever en fietscomputer. Ook als batterijvoeding komt men toepassingen tegen op zonne-energie, waarbij men alleen een klein hulpbatterijtje nodig heeft om de fietsgegevens vast te houden, bij volledige stroomuitval. Ik denk dat ik vrijwel alle mogelijkheden genoemd heb, maar ik ben ervan overtuigd dat we in een niet al te lang tijdsbestek,weer nieuwe toepassingen zullen tegenkomen.

Ik wens U veel fietsplezier

Jan van Rees

Op Fietsen123 staat een test over fietscomputers.